Göbeklitepe - cea mai spectaculoasa descoperire arheologica din ultimul secol

 

           
                      

         Construit cu 11.500 de ani în urmă, templul Göbeklitepe ascunde multe mistere ce par imposibil de rezolvat. Cea mai importantă întrebare, la care încă nu s-a găsit un răspuns, ba chiar a dat naștere la mai multe întrebări, este legată de cine a construit acest templu. Din descoperirile făcute până acum, Göbeklitepe datează de dinaintea tranzacției către agricultură, iar ideea generală pe care ne-am făcut-o despre acea perioadă este puternic zguduită din temelii. Este greu de înțeles, chiar și cu datele actuale, cum au reușit oamenii de pe atunci să construiască un asemenea templu, mai ales că megalitii descoperiți au zeci de tone. Cum i-au transportat? Sau cum i-au ridicat? Alte întrebări fără răspuns. 


            Situl se află aproape de orașul Şanlıurfa, nu departe de granița cu Siria, pe un deal unde se credea la început că ar exista un cimitir bizantin. În 1994, un arheolog german pe nume Klaus Schmidt a început săpăturile, sigur fiind de faptul că sub pământ îl așteaptă o descoperire uluitoare.

            În ceea ce privește motivul pentru care a fost realizat Göbeklitepe, arheologul german susține că situl este cu siguranță unul religios și că a fost ridicat de către așa numiții vânători-culegători. S-a ajuns la această concluzie deoarece nu au fost găsite urme de așezări stabile în jurul templului. Mai mult, nu au fost găsite oseminte de animale domestice, ci doar de animale precum vulturi sau vulpi.

            Cu toate că situl a fost găsit în urmă cu aproximativ 30 de ani săpăturile continuă, și odată cu ele noi descoperiri uimitoare ies la iveală. Clar este că acestea au stârnit controverse în ceea ce privește modul în care am privit până acum capacitățile oamenilor din urmă cu 12.000 de ani. 





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cemal Süreya- un poet al inimii

Orașul Mardin

Imposibila poveste de dragoste dintre Kız Kulesi si Galata Kulesi