Povestea imamului care a lesinat si a retetei cu acelasi nume

 


            Vânăta este unul din ingredientele cel mai des folosite în bucătăria turcească.  Una dintre rețetele ce se bazează în principal pe această legumă este İmam bayıldı (în traducere liberă, imamul a leșinat). Bineînțeles, cu un nume așa de nostim, era imposibil ca această rețetă să nu aibă și o legendă (ba chiar două).

              Prima spune că soția imamului a făcut acest preparat și și-a servit soțul. Imamului i-a plăcut atât de mult încât a leșinat. Tot aceeași poveste menționează însă și faptul că un ingredient folosit în rețetă ar fi putut cauza această întâmplare.
                A doua legendă spune că un imam s-a căsătorit cu fiica unui important comerciant de ulei de măsline. Astfel, zestrea pe care fata a primit-o consta într-o cantitate mare din acest fel de ulei. Pe atunci preparatul nu se numea încă İmam bayıldı. Protagonistului notru îi plăcea atât de mult acest fel de mâncare încât tânăra soție îl pregătea în fiecare zi. Totul bine și frumos, până când uleiul de măsline se termină și rețeta nu mai poate fi pregătită. Rezultatul? De supărare, imamul a leșinat.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cemal Süreya- un poet al inimii

Göbeklitepe - cea mai spectaculoasa descoperire arheologica din ultimul secol

Orașul Mardin